Hey kámo, © neklikaj na mňa pravým :) Narobila som sa, aby som to nafotila, tak to pls nesťahuj.

mayaphoto

Vaša prirodzená krása na fotografii
/ Share
deti-portret-mayaphoto-levice

Už sa vám stalo, že ste chceli fotiť svoje dieťa a ono vám utekalo spred objektívu? Zachytiť malé deti v nezabudnuteľných momentoch je dosť náročné. Ponúkam vám pohľad na moju prácu s vašimi deťmi, aby sa pri fotení cítili „ako doma“.

Zopár rád a tipov, na čo nezabudnúť a ako sa pripraviť na fotenie detí, vám odporúčam si prečítať v mojom blogu “ Fotenie detí a bábätiek …pár tipov „.

Čo všetko môže prispieť k príjemne stráveným chvíľam počas fotenia?

1, prispôsobenie času fotenia potrebám vášho dieťatka

Deti sú prednostní zákazníci. Majú svoj denný režim, okolo ktorého sa všetko točí. Aby sa cítili maximálne uvoľnene, je dôležité tomu prispôsobiť aj fotenie. Dbám na to, aby fotenie prebiehalo v hodinách, kedy je vaše dieťa aktívne a plné života. Mal by to byť čas, keď je vyspinkané, napapané – jednoducho, nič mu nechýba.

Výber času nechávam na vašom uvážení. Dokážem sa mu plne prispôsobiť. Na vami vybranom najvhodnejšom termíne a čase sa s vami rada dohodnem dopredu.

mayaphoto-portret-fotenie-levice-vianocne

motýlik …

2, zoznamovanie sa s fotoaparátom

Mnohí ste už stáli pred objektívom. Viete si predstaviť, že uvoľniť sa pred ním a pôsobiť prirodzene nepôjde každému samo od seba a hneď od začiatku.

U detí je to ešte trošku iné. Obrovská zrkadlovka s objektívom a bleskom môže na ne pôsobiť trošku desivo. Aby sme sa vyhli plaču a strachu hneď na začiatku, zvyčajne ukážem deťom svoj fotoaparát spolu s ich prvou tajne urobenou fotkou na LCD obrazovke a nechám ich trošku sa zoznámiť s mojou technikou. Po pár minutách fotenia ho už budú brať ako samozrejmosť.

deti-portret-mayaphoto-levice

3, priateľskosť a nenápadnosť

Pozornosť dieťaťa trvá len pár okamžikov a tie nesmieme premeškať. Aby sa vaše dieťa dostalo do pohody a spomenuté okamžiky nastali, stále s ním komunikujem. Nie formou príkazov, kde má stáť a čo má robiť, ale spôsobom, aby sme odpútali pozornosť od fotoaparátu a aby si všímalo, čo je vôkol neho. Nádherné zábery sa potom ponúkajú samé.

4, za čas sa neplatí

Čas nie sú vždy iba peniaze. To, čo vo fotografii naozaj zarába na chlieb, nie je počet odpracovaných hodín, ale zábery, ktoré nás sprevádzajú celý život.

Zo skúsenosti viem, že pri deťoch to platí dvojnásobne. Aj preto fotenie vašich ratolestí časovo neobmedzujem. Ak si potrebuje odddýchnuť, pritúliť sa k mame alebo nakojiť, rada počkám… Fotenie a jeho trvanie je plne prispôsobené potrebám vašich detí.

deti-portret-mayaphoto-levice

5, rodinná pamiatka

Spomínate si na staré albumy z detských čias? Sú plné rodinných fotografií. Ani vo vašich albumoch nesmú chýbať…

Aj vy – rodičia – ste súčasťou detského fotenia 🙂 , preto sa naň pripravte. Hoci máme detské fotenie, pred objektívom sa ocitnete aj vy – možno práve vo chvíli, keď to sami nečakáte. Niekoľko spoločných záberov venujem aj vám spolu s vaším potomstvom. 🙂

 

deti-portret-levice-myaphoto